IT Security, Nyheter

Nya YubiKey 5 är här!

Yubico har lanserat den femte generationen YubiKey. Denna serie säkerhetsnycklar är den första på marknaden att stödja FIDO2/WebAuthn, vilket möjliggör lösenordsfri autentisering för ledande webbläsare och plattformar.

FIDO2 revolutionerar med lösenordsfri autentisering

Vi har tidigare berättat om Yubico’s säkerhetsnyckel FIDO2, som utvecklades i samarbete med Microsoft för att möjliggöra lösenordsfri autentisering till applikationer och tjänster i Microsoft Azure.

FIDO2 är en öppen autentiseringsstandard som kombinerar W3C:s specifikation för Web Authentication och CTAP, ett applikationslager som används för kommunikation mellan till exempel browser eller OS och en extern autentiseringsmekanism, så som en YubiKey. Tillsammans möjliggör dessa protokoll lösenordsfri autentisering mot applikationer och webbtjänster från både desktop och mobila enheter.

Med YubiKey 5 tas FIDO2 till nästa nivå. Den nya serien, bestående av fyra säkerhetsnycklar, inkluderar två viktiga protokoll: FIDO2/WebAuthn och NFC.

De ledande plattformarna och webbläsarna supporterar redan, eller arbetar på att supportera FIDO2/WebAuthn, för att kunna erbjuda fler autentiseringsmöjligheter så som YubiKey. Däribland Google Chrome, Mozilla Firefox och OS som Windows 10 och Android. En annan avgörande funktionalitet i YubiKey 5 är att den inkluderar NFC (Near Field Communication) som möjliggör en sömlös och säker tap-and-go procedur för mobila enheter eller externa NFC-läsare.

Yubicos nya serie erbjuder alltså en lösning inte bara för dagens autentiseringsutmaningar, utan sätter standarden för morgondagens. YubiKey 5 är bron mellan dagens autentisering och en lösenordsfri framtid.

YubiKey 5

Erbjuder flera autentiseringsmöjligheter

1. Enfaktorsautentisering (lösenordsfri)
Inget användarnamn eller lösenord behövs, vidrör nyckeln för att autentisera.

2. Tvåfaktorsautentisering
Använd nyckeln tillsammans med ett användarnamn och lösenord som en tvåfaktorsautentisering. Denna integration finns idag med tjänster som Google, Twitter och Facebook.

3. Multifaktor-autentisering (lösenordsfri + PIN + touch)
Använd nyckeln lösenordsfritt tillsammans med en PIN-kod för att verifiera användaren. PIN-koden används för att låsa upp enheten lokalt och en touch på nyckeln utför autentiseringen.

Är du intresserad av YubiKey 5?

Vi hjälper dig att välja rätt nyckel för dina kunders behov. Tveka inte att kontakta oss.

Kontakt
Jeppe Gadd
Partner Account Manager
Telefon: +46 70 565 32 10
Michael Karletorp
Partner Account Manager
Telefon: +46 73 366 68 10